Kvinna stoppar pengar i en rosa spargris samtidigt som hon räknar på en miniräknare och gör anteckningar.Hushållens sparande har ökat. Men för att få avkastning på pengarna bör du inte spara pengarna i en spargris hemma eller på ett vanligt lönekonto. Det bästa är att spara pengarna på ett sparkonto med ränta eller spara på börsen. Foto: create jobs 51/Shutterstock.com

Privatekonomi

I Sverige har sparandet ökat under pandemin. Men det finns flera sätt att spara för att få pengarna att växa. Det bästa sättet att få avkastning är att spara sina pengar hos någon av de så kallade nischbankerna eller på börsen, skriver SvD Näringsliv

Sparandet har ökat och under perioden april till juni 2021 sparade hushållen i Sverige 241 miljarder kronor enligt SCB:s rapport. Under samma tidsperiod ökade skulderna med 93 miljarder kronor. Det ger ett sparande på 148 miljarder kronor.

De flesta har sitt sparkapital på ett sparkonto

De flesta valde att spara sina pengar på bankkonton även om många hushåll valde att spara i både aktier och fonder. Under årets andra kvartal uppgick nettoinsättningarna på bankkonton till 77 miljarder kronor.

I slutet av andra kvartalet uppgick sparandet på bankkonto till 2 282 miljarder kronor.

Storbankernas bankkonton ger ingen ränta

Compricers sparekonom, Christina Sahlberg, tycker inte att man ska spara sina pengar på ett vanligt lönekonto utan ränta. Om man inte behöver pengarna inom tre år kan man välja att spara sina pengar i aktier eller fonder, annars bör man välja ett sparkonto med bra ränta.

Storbankerna erbjuder sällan ränta på ett vanligt bankkonto och om man sparar 100 000 kronor under ett år förlorar man cirka 700 kronor.

Flera nischbanker erbjuder sparränta

Nischbankerna har den bästa räntan om man kan binda räntan under en längre tid. Enligt Avanzas sparekonom, Nicklas Andersson, går det att få en ränta på mellan 1,5 och 1,65 procent om man binder räntan på fem år. Sparkonto med den bästa rörliga räntan ligger på upp till 1 procent.

Högre avkastning om man sparar på börsen

Har du ditt sparande på ett sparkonto bör du se till att sparkontot har en insättningsgaranti. Hur man spara sina pengar beror på vad syftet är.

Om det gäller att ha ett sparande till kontantinsats eller buffertsparande för oförutsedda utgifter är det rimligt att spara på ett sparkonto. Däremot kan det vara bättre att spara på börsen om det gäller ett mer långsiktigt sparande för att öka avkastningen.

Nicklas Andersson ger två exempel på sparande. Om man sparar 3 000 kronor i månaden på ett konto som ger 1 procent i ränta i 20 år får man 797 000 kronor. Om man i stället väljer ett sparande på börsen under 20 år där avkastningen i genomsnitt ligger på 7 procent får man nästan 1,6 miljoner kronor. Det är stor skillnad.